Vad är det för skillnad på en “vanlig” målare och en konstnär? I Stockholm finns det många skickliga yrkesmålare som borde hamna under rubriken konstnär.
En del konstnärer målar. De målar tavlor och väggar. En del av deras alster är figurativa och avbildar människor, natur eller miljöer. Andra är nonfigurativa bilder som brukar kallas moderna. Deras bilder kan ibland användas till utsmyckning av miljöer. Men ibland upplevs de inte som utsmyckningar utan snarare som provokationer. Debatten om vad som är konst har pågått i flera hundra år.
Frågan är om konsten ska behaga. Får konsten tjäna kommersiella syften? Är det fortfarande konst om den stryker medhårs eller ska den väcka tankar, frågor och oro? Förmodligen finns det inget svar på frågan men för att bli kallad konstnär så räcker det inte med att man är duktig på att applicera färg på en yta. Om det vore så enkelt så skulle alla våra skickliga yrkesmålare vara konstnärer.
En målare har utbildats för att förstå ljusets påverkan och färgkombinationer
Den som går en konstnärlig utbildning studerar bland annat hur olika färger samspelar. Man får lära sig hur olika material reagerar på färg. Oljefärg, akryl eller akvarell används för olika syften och man får experimentera sig fram med hur man bäst använder dem. Den som utbildar sig till målare i Stockholm får samma kunskaper men de används på ett annat sätt.
Att utbilda sig till yrkesmålare innebär visserligen att man inte bara ska kunna måla. Man ska dessutom kunna tapetsera. Men i utbildningen ingår färglära och materialkunskap. Då återstår frågan om det är ett konstnärligt yrke? När en målare färgsätter ett rum skapas känslor. En del rum ska behaga och lugna, de målas med grönt. Andra rum ska inspirera till aktivitet, de målas i starkare färger. Så – visst är målaren en konstnär som kan behaga eller skapa oro.